flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

06 лютого 2014, 09:50

 

 

 

21 січня 2014 року в Крижопільському районному суді

Вінницької області проведено день відкритих дверей.

 

З метою правового виховання молоді  в Крижопільському  районному суді Вінницької області 21 січня 2014 року о 12 годині було  проведено день відкритих дверей для учнів 9-тих класів Крижопільської СЗШ І-ІІІ ступенів № 1. разом  із вчителем історії та правознавства Ігорем Валерійовичем Пилипчаком.

Розпочався захід з виступу в.о. голови суду-Зарічанського В.Г., який  розповів про місце та роль суду у суспільстві, важливість забезпечення верховенства права, основних прав і свобод людини.  Після цього учнів було проведено до залів судових засідань (№1-для розгляду кримінальних справ, та №-2 для розгляду цивільних, адміністративних справ та справ про адміністративні правопорушення),  до конвойної кімнати, до канцелярії суду та  в кабінет до голови суду. 

 

Школярі з великою цікавістю слухали керівника апарату-Колодія І.В., який розповів про:

-         правила поведінки в приміщенні суду;

-         законодавство, яким визначено Судоустрій і статус суддів в Україні;

-         структуру районного суду, а саме про штатну численність працівників апарату суду - рівень їх освіти та в чому полягають їх функціональні посадові обов’язки;    

-         впровадження та використання новітніх інформаційних технологій в роботі районного суду;   

-         використання електронних цифрових підписів суддями в роботі суду;

-         процес розгляду справ кримінального судочинства та права і обов’язки його учасників;

-         про правила та умови тримання підсудних під вартою;

 

 

При ознайомлені з приміщеннями суду, заступник керівника апарату суду розповідала учням про роботу районного суду, а саме:

- надходження та реєстрацію матеріалів, тобто пояснила черговість руху документів в Крижопільському районному суді починаючи з їх подачі до канцелярії суду та до здачі справи до архіву районного суду після її розгляду, вступу в законну силу рішення та його виконання;

- порядок та правила роботи з документами в програмі КП «Д-3», порядок реєстрації справ різних категорій, порядок заповнення та ведення обліково-статистичних карток,

- порядок звернення для виконання судових рішень та порядок їх оскарження до вищої інстанції;.

Школярів ознайомили з впровадженням інноваційних технологій, такими як: можливість виклику сторін в судові засідання «SMS-повістками», можливістю надсилання матеріалів - документів  до суду за допомогою електронної пошти,  роботою системи відеоконференцзв’язку та її призначенням.

Крім цього заступник керівника апарату зробила акцент на необхідності поважного відношення та звернення до суддів під час судового процесу,  про що потрібно пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи,  які існують негативні наслідки порушень правил поведінки в суді.

Протягом усієї екскурсії учні задавали численні запитання на хвилюючі їх теми,  просили показати  мантію  та нагрудний знак судді,

 запитували чи є можливість в них бути присутніми при розгляді кримінальних справ, чому деякі категорії кримінальних справ розглядаються з участю присяжних, яка кількість присяжних необхідна під час в розгляду справи, та яким чином їх було обрано присяжними.


Жодне із поставлених учнями запитань не було залишено без відповіді.