flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз ведення роботи з надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в Крижопільському районному суді Вінницької області за 2019 рік

13 лютого 2020, 15:56

Аналіз ведення роботи з надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в Крижопільському  районному суді Вінницької області за 2019 рік

Робота з надсилання судових повісток у вигляді SMS-повідомлень в Крижопільському  районному суді Вінницької області здійснюється  відповідно до Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 01 червня 2013 року за № 73. 

На виконання наказу Державної судової адміністрації України від 20 вересня 2013 року за № 119 «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах» в Крижопільському   районному суді на веб-сайті, а також на стенді в приміщенні суду розміщена інформація про початок реалізації проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження).

Судові повістки у вигляді SMS-повідомлення Крижопільським  районним судом надсилається учаснику судового процесу лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді (канцелярії) або щляхом роздруковування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України.

При цьому SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника

Також до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи інформація про виклик у справі відповідача, третьої особи, свідка, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження  чи місце роботи якого невідоме, розміщується головним спеціалістом з інформаційних технологій Ксенишеним Р.С. на офіційній сторінці веб-порталу суду.

Водночас варто зазначити, що SMS-повідомлення є більш ефективним засобом повідомлення осіб про розгляд  справи в суді, оскільки для направлення та отримання звичайної повістки  необхідно більше часу, що пов’язано з графіком та режимом роботи поштового зв’язку. Сьогодні все більша і більша кількість учасників судового процесу бажають отримувати судові повістки за допомогою SMS-повідомлення, про що свідчать відповідні подані заявки.

Так, протягом  2019 року на мобільні номери учасників процесу  направлено    123 судових повісток  у вигляді SMS-повідомлень, 681 SMS-повідомлень. У 2018 році на мобільні номери учасників процесу  направлено    137 судову повістку  у вигляді SMS-повідомлень, 728 SMS-повідомлень.

Загалом, робота по надсиланню судових повісток у вигляді  SMS-повідомлень учасникам судового процесу здійснюється на належному рівні.