flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення причин затягування Крижопільським районним судом Вінницької області розгляду кримінальних справ, які знаходяться в провадженні суду понад рік, станом на 01.12.2013р.

17 грудня 2013, 11:09

 

 Узагальнення

 причин затягування Крижопільським районним судом Вінницької області розгляду кримінальних справ, які знаходяться в провадженні суду понад рік, станом на 01.12.2013р.

 

Дані про кількість справ, що перебувають в провадженні суду  понад рік, із зазначенням кількості справ, по яким особи тримаються під вартою.

 

 

Назва суду відповідної адміністративно-територіальної одиниці

Кількість справ, які перебувають в провадженні судів понад рік, та кількість підсудних  осіб у цих справах, які утримуються  під вартою

Усього справ в порядку КПК України 1960 року, з них:

Усього справ в порядку КПК України 2012 року, з них: 

Усього справ

Кількість справ , по яким  особи тримаються під вартою

Кількість осіб  по справам, які утримуються під вартою

Усього справ

Кількість справ , по яким  особи тримаються під вартою

Кількість осіб  по справам, які утримуються під вартою

Крижопільський районний суд

3

1

1

 

 

 

 

            Як, зазначалося вище, в провадженні Крижопільського районного суду  станом на 01. 12. 2013р. знаходиться   3   кримінальних справи, які не розглянути  судом понад рік, а саме:

 

- кримінальна справа по обвинуваченню Ч. Р.О., В. О.В. та В. О.О. за ст. ст.187 ч.2,146 ч.2 КК України , по якій  1 особа, В.О.В., перебуває під вартою;

- кримінальна справа по обвинуваченню  Р. Є.П.  за ст. ст. 364 ч.2,366 ч.2 КК України;

- кримінальна справа по обвинуваченню   Б.В.М.  за  ч. 3 ст.296 КК України.

 

Основними причинами тяганини  під час розгляду вказаних справ є:

-  численні неявки в судові засідання підсудного,  свідків,  потерпілого;

-  не своєчасне виконання,  часткове виконання та  не виконання органами внутрішніх справ постав суду   про примусовий привід підсудного та свідків   в судове засідання;

 - не доставка в судове засідання підсудного, який утримується під вартою,  в тому числі   по  хворобі, через об’явлення підсудним  голодовки, у зв’язку із закриттям ІТТ Крижопільського РВ УМВС на ремонт;

- через неналежну якість досудового слідства;

- через не явку в судове засідання захисників  через хворобу, відпустку та зайнятість в розгляді інших справ;

-    проведенням судових експертиз;

-    складністю справ;

-    заміною захисника в процесі розгляді справи;

-    у зв’язку з перебуванням суддів  у  відпустці.

 

Наприклад:  кримінальна справа по обвинуваченню Ч.Р.О., В.О.В. та В.О.О. за ст. ст.187 ч.2,146 ч.2 КК України, по якій  1 особа, В.О.В,  знаходиться  під вартою,  надійшла до суду  15.04.2011 р. за підсудністю з апеляційного суду Вінницької області .

По даній справі підсудні проживають за межами Крижопільського району.

Неодноразове  відкладення  слухання справи та оголошення перерв викликано поважними причинами і пов’язано зі складністю та значним обсягом справи, кількістю обвинувачених та свідків, кількістю епізодів у справі,  заміною захисника в процесі розгляду справи.

         З матеріалів справи вбачається, що основними причинами тривалого її розгляду є неявка свідків у  судові засідання, потерпілого,захисників, не доставка в судове засідання підсудного, який утримується під вартою, неявка підсудних , призначенням судових доручень та неналежним  їх виконанням.

Зокрема, у цій справі було проведено 43 судових засідання,  в 14 випадках розгляд справи переносився через неявку в судове засідання свідків, у двох випадках через неявку потерпілого,  в  10 випадках через не явку в судове засідання захисників через зайнятість в розгляді інших справ, по хворобі та у зв’язку з відпусткою, в 7 випадках через не доставку в судове засідання підсудного, В. О.В.  по  хворобі, через об’явлення  ним голодовки, та у зв’язку із закриттям ІТТ Крижопільського РВ УМВС на ремонт, у 3 випадках через неявку в судове засідання інших підсудних, у 3 випадках за клопотанням підсудного про призначення йому захисника та ознайомленням з матеріалами справи  і врученням повторної копії обвинувального висновку, у  4  випадках за клопотаннями захисників щодо ознайомлення з матеріалами справи, про виділення справи за ст.146 ч. 2 КК України  в окреме провадження та направленням  прокурору для проведення додаткового розслідування. Вказана  постанова суду  оскаржувалася    в апеляційному суді Вінницької області.  

Двічі за клопотанням захисника районним судом   виносилася постанова  щодо  призначення судового доручення по справі через неналежну якість досудового слідства за ст.146 ч.2 КК України. Судове доручення органами слідства було виконано неналежним чином, було оглянуто домогосподарство, що не має жодного відношення до місця скоєння злочину, тому  органам досудового слідства було повторно направлено постанову суду від 12.06.2013р.  в порядку ст.315-1 КПК України .

По даній справі районним судом було винесено   6  постанов суду  про примусовий привід в судове засідання свідків та потерпілого, 5 з яких органами Піщанського РВ УМВС не були виконані  належним чином, частково  та взагалі не були виконані.

По вказаній справі  26.11.2013р. в судовому засіданні захисником, Б. В.В., заявлено клопотання щодо оголошення перерви для ознайомлення з матеріалами справи.

Справа призначена до судового розгляду на 11.12.2013р.

 

 Кримінальна справа по обвинуваченню  Р. Є.П. за  ч.2 ст. 364,ч.2  ст.366 КК України  надійшла до суду 22.10.2012р. за підсудністю з апеляційного суду Вінницької області .

По даній справі підсудна та свідки  проживають за межами Крижопільського району .

Неодноразове   оголошення перерв було  викликано поважними причинами і пов’язано зі складністю  справи.

 З 14  проведених судових засідань, в  6 випадках розгляд справи переносився  через неявку в судові засідання свідків по справі, у 2  через хворобу  підсудної,  у 2 випадках через неявку в судове засідання захисника по хворобі, за клопотанням захисника щодо ознайомлення з матеріалами справи та призначенням  будівельно-технічної експертизи.

По даній справі районним судом було винесено  2  постанови  суду  про примусовий привід в судове засідання свідків.

 Постановою суду від 09.09.2013р. по даній справі призначено будівельно-технічну експертизу.  Згідно повідомлення експертної установи проведення експертизи можливе в 1 кварталі 2014 р.

 

 Кримінальна справа по обвинуваченню  Б.В.М. за  ч.2 ст. 296 КК України  надійшла до суду 02.10.2012р.

Неодноразове   оголошення перерв викликано поважними причинами, зокрема у даній справі було проведено 15 судових засідань, в  7  випадках розгляд справи переносився  через неявку в судові засідання підсудного, в 1 випадку   через неявку потерпілого, у 2 випадках через неявку в судове засідання свідків по справі, за клопотанням прокурора щодо виклику в судове засідання додаткових свідків, за клопотанням захисника щодо призначення    судово-медичної експертизи,  та у зв’язку зі зміною показань підсудним і не визнання ним вини, судом прийнято рішення про обов’язковий допит  свідка А. С., яка перебуває на заробітках в РФ.

По даній справі районним судом було винесено  7  постанов  суду  про примусовий привід в судове засідання  підсудного та свідків.

Вказані постанови суду  органами Крижопільського РВ УМВС були виконані не своєчасно та частково.

Вказана справа призначена до судового розгляду на 02.12.2013р.

 

У Крижопільському районному суді  постійно проводяться спільні  наради суддів з метою покращення оперативності розгляду кримінальних справ, особливо тих, за якими підсудні утримуються під вартою та які не розглянуті судом понад 6 місяців, вивчаються та аналізуються причини тривалого розгляду справ, здійснюється контроль за дотриманням суддями розумних строків розгляду справ та проводяться спільні оперативні наради суддів і працівників органів внутрішніх справ, прокуратури району для розгляду спірних питань, які впливають на строки розгляду кримінальних справ щодо їх усунення .

Також звертається увага з боку  голови суду  на необхідність покращення  якості розгляду справ,  не допускання  багаторазових відкладень слухання справи та оголошення перерв без належних на те правових підстав для  вживання  усіх організаційних заходів  щодо  оперативного розгляду справ та усунення причин тяганини.