flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення причин розгляду цивільних справ які знаходяться на розгляді Крижопільського районного суду понад 1 рік

17 грудня 2013, 11:09

 

            Відповідно  до доручення  Апеляційного  суду Вінницької області  проведено  узагальнення причин   розгляду  цивільних справ які знаходяться на розгляді Крижопільського районного  суду  понад  1 рік .

 

   ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України, передбачає,що  одним із основних завдань цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

            А отже, захист прав фізичних та юридичних осіб, а також інтересів держави, крім іншого забезпечується своєчасним розглядом справ.

            Частиною 1 статті 6 Європейської конвенції з прав людини, прийнятої Радою Європи 4 листопада 1950 року встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

            Відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

            Виходячи з практики Європейського суду з прав людини, справи мають бути розглянути впродовж розумного строку.

            В поняття «розумний строк» розгляду справи, Європейський суд з прав людини включає:

            1) складність справи;

            2)поведінку заявника;

            3)поведінку органів державної влади (насамперед суду);

            4)важливість справи для заявника.

            Україна, впровадивши у цивільно-процесуальне законодавство інститут «розумного строку», закріпила досить жорсткі межі строків розгляду цивільних справ.

Відповідно до статті 157 ЦПК України цивільні справи мають бути розглянуті протягом розумного строку, але не більше  двох місяців з дня відкриття провадження. Розгляд справ стягнення аліментів та поновлення на роботі не повинні перевищувати одного місяця

Як показало узагальнення  у провадженні районного   суду знаходяться 2 цивільні справи, які не розглянуті більше  одного   року.

 

Назва суду згідно

        мережі

Кількість

Цивільних

справ

№ справи

Сторони у

справі

Причини порушення строків

1

Крижопільський районний суд

2

2-6/11

Шнуренко П.І.,Шумило В.І.,Семенюк

та інші  до ЗАТ ПК Поділля,про відшкодування моральної та матеріальної шкоди

Зупинено до розгляду  кримінальної справи по факту отруєння бджолосімей Ямпільським районним  судом

0210/2037/2012

Наджафов Наджаф Д.О. до Цісар А.Л. про  визнання права власності на житловий будинок та  поділ будинку в натурі

Неявка свідків,призначення експертизи

 

Заходи ,що вживаються  суддями для прискорення  розгляду  цивільних справ,та  рекомендації  щодо щляхів  усунення причин  тривалого розгляду цивільних справ.


       З метою прискорення розгляду цивільних справ у суді необхідно більш широко запроваджувати практику погодження часу розгляду справи із адвокатами.  Необхідно рішуче виконувати норми ЦПК щодо заходів процесуального примусу й права вчинення процесуальних дій у відсутність учасника судового процесу; цілеспрямовано притягувати винних осіб до адміністративної відповідальності за неявку та неповагу до суду; аналізувати стан виконання запитів, інформацій, експертиз певними суб'єктами й невідкладно реагувати у випадках їх невиконання.


      З метою покращення здійснення правосуддя у Крижопільському  районному суді постійно аналізується стан організації роботи суду, особлива увага зосереджена на дотриманні строків розгляду судових справ.
З цією метою  в.о. голови суду спрямовані зусилля на викорінення фактів тяганини та скорочення кількості судових справ, що не знаходять свого вирішення тривалий час, здійснюється контроль за проходженням цивільних справ у кожного судді. Для запобігання порушень процесуальних строків при розгляді цивільних справ проводяться збори суддів , на яких вказується на недопущення тяганини при призначенні та розгляді справ, звертається увага суддів на дотриманні вимог процесуального законодавства, що регулює організаційні питання забезпечення діяльності суду, наголошується на необхідність вжиття додаткових заходів щодо недопущення випадків безпідставного відкладення цивільних справ та посилення контролю щодо усунення обставин, які були підставою для зупинення провадження у справах.