flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова статистика за 2016 рік .

08 лютого 2017, 09:47

 Судова статистика за  2016 рік свідчить.


                       Одна з найважливіших своїх функцій держави — відправлення правосуддя, здійснюється на основі таких загальнодемократичних принципів, як рівність усіх громадян перед законом і судом, повагу особистості, відкритість судового розгляду, змагальність і рівноправність сторін та ін. Вона створена для захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави шляхом своєчасного, ефективного і справедливого вирішення правових спорів на засадах верховенства права.

На теперішній час відбувається реформування судової гілки влади в Україні. Так, у червні 2016 року Верховна Рада України прийняла два фундаментальні законодавчі акти у судовій сфері: Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», а також Закон України «Про судоустрій і статус суддів» у новій редакції.  Судова влада виводиться на якісно новий належний рівень в державі: відбувається поступова трансформація сутності суду з органу примусу в орган захисту прав, свобод,  законних інтересів фізичних і юридичних осіб та  держави в цілому.

      Нажаль окрім здобутків, судова реформа супроводжується й недоліками, до яких відноситься насамперед недоукомплектованість судовими кадрами. За останній час, в результаті закінчення повноважень у суддів призначених на посаду вперше та масового звільнення суддів, значно збільшилось навантаження на діючих працівників судової гілки влади.

        Так, не дивлячись на той факт, що за штатним розкладом у Крижопільському  районному суді Вінницької області відправлення правосуддя повинні здійснювати чотири  суддів, фактично на теперішній час всі обов’язки по відправленню правосуддя покладені на одного суддю (Зарічанського В.Г.), який має відповідні повноваження.

            Згідно зі статистичними даними, минулого року  Крижопільським  районним судом  як  судом   першої  інстанції розглянуто 2120 справ та матеріалів різних категорій.

            Так, протягом 2016 року в провадженні суду знаходилось 99 кримінальних справ стосовно 106 осіб. З постановленням  вироку районним  судом розглянуто 61 кримінальних справ, по яких засуджено до  різних видів покарання  63 особи.     Виправдувальні вироки Крижопільським  районним судом у 2016 році не постановлювалися. Слід відмітити,що зменшилась кількість засуджених осіб за вчинення злочинів у неповнолітньому віці до 8 осіб у 2016 році, (проти 16 осіб у 2015 році), Розглянуто  267 справ   в порядку  виконання   судових  рішень,    це  умовне  дострокове  звільнення від відбування  покарання  відносно  126 осіб, це заміна  не відбутої частини покарання  більш м’яким - 2 справи,  це звільнення  від покарання  за  хворобою – 2 справи.  це  звільнення  від призначеного покарання  з випробуванням  після  закінчення  іспитового  строку 24 справи,   це   встановлення , припинення  адміністративного  нагляду  28 справ  ,  та   розглянуто  78 клопотаннь засуджених про зарахування строку попереднього ув'язнення у строк покарання,( так званий "закон Савченко").

За змістом положень чинного КПК України, основним призначенням слідчого судді є здійснення судового захисту прав і законних інтересів осіб, які приймають участь в кримінальному процесі, забезпечення законності і обґрунтованості обмеження конституційних прав і свобод людини на досудових стадіях  кримінального провадження. 

До компетенції слідчого судді суду першої інстанції належить прийняття рішень про застосування заходів кримінально-процесуального примусу, проведення відкритих слідчих дій, що обмежують конституційні права людини, розгляд скарг на дії (бездіяльність) та рішення особи, яка провадить дізнання, слідчого та прокурора. В Крижопільському  районному  суді на підставі рішення загальних зборів суддів  слідчими суддею  обрано   – голову суду, суддю Зарічанського В.Г. 

У минулому 2016 році на розгляд суду надійшло 172 подання органів досудового слідства з різних питань, зокрема: про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту осіб; про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту; про продовження строків тримання під вартою; про проведення обшуку житла; про призначення експертиз розглянуто 18 скарг на дії органів досудового слідства. 

         В структурі злочинності переважають злочини проти власності,  злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, злочини  проти здоров’я та життя особи.

          За вироками, що набрали законної сили,   районним судом у 2016році  засуджено 158 осіб, із них: до позбавлення волі на певний строк – 5 осіб; 14 осіб засуджено до сплати штрафу на загальну суму 27370 грн.;10 особам призначено покарання у виді громадських робіт;  3 особи засуджено до обмеження волі; 4 осіб засуджено до покарання у виді арешту; виправних.. 26 засуджених звільнено від відбування покарання з випробуванням.

Зростання злочинності спостерігалося в селах району Городківка, Вільшанка, Вербка та  смт. Крижопіль..

У 2016 році в провадженні   Крижопільського районного суду перебувало 659 цивільних справ та матеріалів,   з  них  556  справ  позовного провадження, - 56 справ  окремого провадження,  7 справ наказного провадження (на  загальну  суму  14461 грн., 11 справ за заявами про перегляд заочного рішення,   2матеріалів в порядку виконання судових рішень по цивільним справам  ,

 Найбільш поширеними із справ позовного провадження залишаються справи по спорах, що виникають із сімейних правовідносин (214), з договірних правовідносин (144) та  справ про спадкове право (166). Протягом звітного періоду із фіксуванням судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу судом розглянуто 190 цивільних справ позовного та окремого провадження, по решті справах за заявами сторін або у зв’язку з неявкою сторін в судове засідання, розгляд справи проводився без фіксування судового засідання технічними засобами

Розглянуто 31справу адміністративного судочинства (62 – за 2015 рік). У загальній структурі вказаних справ, які знаходились в провадженні суду найбільша кількість - 23 справ зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян;6 справ зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та спорів щодо дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів; 5 справ про забезпечення права особи  на  звернення  до  органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Протягом 2016 року районним судом розглянуто 622 адміністративних матеріалів, що майже на рівні попереднього року. Із вказаної кількості матеріалів 14 було повернуто органу, від якого надійшли матеріали на розгляд суду для належного оформлення  . По розглянутих матеріалах винними у вчиненні  адміністративних правопорушень визнано 600 осіб, на яких судом накладено різні  види адміністративних стягнень, зокрема: штраф накладено на 276 осіб; адміністративне стягнення у виді громадських робіт застосовано до 166 особи; адміністративний арешт - до 43 осіб; позбавлення спеціального права - до 3осіб; попередження – до 15 осіб. Згідно з постановами суддів у справах  про адміністративні правопорушення у 2016 році присуджено до стягнення з винних осіб 358241 грн. штрафу із  них сплачено  добровільно  149277 грн. Закрито провадження в справах про адміністративне правопорушення з різних підстав, передбачених ст. 247 КУАП щодо84 осіб,із  них  56 осіб  відсутність  події і  складу   адміністративного правопорушення.

 Основна кількість справ про адміністративні правопорушення стосується  порушень      вчинення  насильства  в сімї(173-2 КУпАП),дрібне  хуліганство  (173 КУпАП),  та правил дорожнього руху України.

 Найбільша кількість адміністративних правопорушень вчинена жителями см   сіл Жабокрич, Крикливець, Городківка та  смт.Крижопіль. 

У 2016 році надходження до Державного бюджету коштів від сплати судового збору збільшилося та становить 621186 грн. 00 коп. (у 2015 році – 337787 грн.00 коп.).

 

             Робота  судів  та судової системи в цілому – це дуже складна, напружена і відповідальна праця. Без глибокого знання букви і духу Закону, порядності, без творчості і розуміння життєвих ситуацій неможливо прийняти виваженого і справедливого рішення. Від мудрості і виваженості судових рішень багато в чому залежить справедливість і законність у суспільстві, людина відчуває себе захищеною.

Працівники Крижопільського районного суду Вінницької області сприяють забезпеченню права громадян на справедливий суд через доступ до судових приміщень, судової інформації, яка розміщена на офіційному веб-сайті «Судова влада України», на інформаційному стенді у приміщенні суду.

         Хочеться відмітити, що не дивлячись на суттєве збільшення навантаження останнім часом, працівники суду постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня, аби покращити якість здійснення правосуддя шляхом впровадження сучасних технологій (відправлення судових повісток у вигляді SMS-повідомлень, проведення судового засідання у режимі відеоконференцзв’язку, наповнення  єдиного Державного реєстру судових рішень)  та застосування системи уніфікованого автоматизованого діловодства.

Голова Крижопільського  районного суду                       Зарічанський  В.Г.

викГурачок С.О.