flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики застосування Крижопільським районним судом Вінницької області ст. 16 ЦК України.

18 березня 2013, 10:48

 

На виконання листа Апеляційного суду Вінницької області №8-5858від 09.07.2012 року проведено узагальнення практики застосування Крижопільським районним судом ст. 16 ЦК України за 2011 рік.
Аналіз справ по яких вирішувались спірні питання щодо застосування норм права з цієї категорії справ, які розглянуті Крижопільським районним судом дозволяє зробити наступні висновки.
Право особи на звернення до суду за захистом її прав, свобод та інтересів незалежним і неупередженим судом є одним із найважливіших прав, гарантованих Конституцією України. Відповідно до ст. 55 Конституції кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень та протиправних посягань.
Окрім загального конституційного права на судовий захист, цивільне процесуальне законодавство також передбачає норми, які встановлюють можливість звернення до суду особи, котра вважає свої права та інтереси порушеними.
Способи захисту в їх сукупності поділяють на загальні та спеціальні. Загальні способи захисту суб'єктивного цивільного прав визначено ст. 16 ЦК України та їх дія поширюється, як правило, на всю сукупність цивільних прав. До загальних способів захисту цивільних прав належать такі:
Визнання права – спосіб захисту, який застосовується у випадку спору між суб´єктами цивільного права з приводу наявності чи відсутності правовідносин між сторонами правовідносин і відповідно наявності чи відсутності цивільного права та цивільного обов´язку. Такий спосіб захисту може стосуватися не тільки наявності спору, а й невизначеності правого стану особи (наприклад, у справах окремого провадження про обмеження фізичної особи у дієздатності чи визнання недієздатною; про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою тощо)
У 2011 році на розгляді Крижопільського районного суду перебувало  2 справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та 4 справи про визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.
Визнання правочину недійсним – спосіб захисту, який застосовується у випадку укладення заперечуваного правочину. Такий спосіб захисту може застосовуватися судом у випадку та у порядку, визначеному цивільним законодавством. У 2011 році Крижопільським районним судом було заслухано 37 таких справ, серед них були спори про визнання недійсними договорів оренди, договорів дарування та визнання недійсним договорів купівлі-продажу.
Припинення дії, яка порушує право, як спосіб захисту полягає у припиненні триваючого цивільного правопорушення, яке продовжує тривати і впливати на суб´єктивні права, свободи та законні інтереси особи. В окремих випадках такий спосіб застосовується як запобіжний захід (спосіб забезпечення позову). Так, відповідно до ст. 152 Цивільного процесуального кодексу України позов може бути забезпечений забороною проводити певні дії. У 2011 році до Крижопільського районного суду було подано 1 заяву про забезпечення позову, дану заяву судом було повернуто. Також до суду було подано 2 заяви про забезпечення доказів. з них 1 заяву було задоволено ,одну повернуто.
Відновлення становища, яке існувало до порушення, має місце у випадку, коли визнання факту порушення суб´єктивного права та притягнення винного до відповідальності недостатньо, а необхідно поновити порушене право у повному обсязі.
Заміна правовідношення – це спосіб захисту, який полягає у трансформації одного правовідношення іншим, переростання одного обов´язку в інший. Припинення правовідношення застосовується у випадку невиконання чи неналежного виконання боржником своїх обов´язків або неправомірного використання  носієм свого суб´єктивного права (наприклад: позови про розірвання цивільно-правових договорів у випадку їх невиконання або неналежного виконання.
Примусове виконання обов´язку в натурі – спосіб захисту цивільного права, який випливає із загального принципу повного та належного виконання зобов´язання. Цей спосіб полягає у зобов´язанні вчинити дію або утриматися від дії (наприклад: відшкодування збитків чи моральної (немайнової ) шкоди, накладення штрафу та ін.)
У судовій практиці вказані способи захисту реалізуються через позови про присудження, рішення по яких можуть виконуватися у примусовому порядку. Відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди має місце у випадку наявності складу цивільного правопорушення, який включає в себе протиправну поведінку заподіювача, наявність негативних наслідків та вину заподіювача.
Відшкодування моральної (немайнової) шкоди застосовується у випадках заподіяння фізичних та моральних страждань потерпілому у разі порушення, невизнання чи оспорення його суб´єктивного цивільного права.
У 2011 році на розгляді у Крижопільському районному суді перебувало 54 справ про відшкодування шкоди. З них - відшкодування шкоди завданої внаслідок вчинення злочину – 5 справ, завданої каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров´я – 2 справи, завданої майну фізичних або юридичних осіб – 46 справи завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища – 1 справа.
Визнання незаконними рішень, дій чи бездіяльності органу державної влади або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб полягає у позбавленні в судовому порядку юридичної сили винесеного рішення , вчиненої дії або зобов´язання вчинити певні дії для захисту порушеного чи ос пореного права чи законного інтересу. На розгляді Крижопільського районного суду у 2011 році перебувало 9 справ даної категорії, серед них, зокрема справи про визнання неправомірними та скасування рішень органів місцевого самоврядування. Тут слід зауважити, що, на жаль, в Україні зберігається надзвичайно низький рівень правової культури, характерний для всіх верств населення і в першу чергу, для посадових осіб, які мають дотримуватися законів і забезпечувати їх виконання.
Отже можна сказати, що у процесі здійснення правосуддя суд повинен забезпечити захист усього комплексу соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини. В такому розумінні судовий захист є найвищою гарантією забезпечення прав і свобод громадян та юридичних осіб, оскільки суд займає визначене конституційними приписами положення в системі органів державної влади. Тому право на судовий захист вбачається як забезпечення передбаченої законом можливості особи звертатися до судової влади за спеціальною послугою – захистом її прав і законних інтересів.
 
 
В.о.голови Крижопільського
Районного суду                                                                                                    В.Г.Зарічанський
 
 
Вик.Гурачок С.

2-12-63