flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Крижопільського районного суду за 2015 рік.

05 лютого 2016, 11:57

                                                                                       СУДОВА  ХРОНІКА

(за підсумками 2015 року)

 Конституцією України  головним пріоритетом державної політики,найвищою соціальною цінністю визнано людину,а її права  і свободи на  їх гарантії стали визначальними для змістовної характеристики держави.

Вказане  право реалізується  шляхом  зверненням  до суду,завданням якого є забезпечення кожному право  на   справедливий суд  та повагу  до інших прав та свобод  гарантованих Конституцією і Законами України,а  також міжнародними  договорами,згода  на  обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Належна  організація роботи Крижопільського  районного  суду  має вагоме  значення  для   забезпечення  виконання  покладених  на  нього функцій.

Так протягом 2015 року  до   Крижопільським районного суду Вінницької області  надійшло    близько  6000 тисяч   звернень      від фізичних та  юридичних осіб.

За вказаний період до суду надійшло   642 справи в порядку кримінального судочинства. Із  них  в порядку виконання судових рішень  297  матеріалів , справ  за  клопотанням слідчих органів  211  Найбільшу кількість в 2015  році становили кримінальні правопорушення проти власності, з яких 50 кримінальних проваджень відносно 56 осіб   по обвинуваченню у вчиненні крадіжки. За  таємне  викрадення  мобільного телефону «Samsung Y»,з приміщення магазину «Еліта», що розташований на території залізничного вокзалу в смт. Крижополі Вінницької житель с.Тернівка ,Анатолій С., був засуджений районним судом   до штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

За   таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно; по ч. 3 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднане з проникненням  у приміщення  жителя  с. Вербка Крижопільського району  Сергія К.    засуджено   до  чотирьох років  три місяці позбавлення  волі.

За відкрите викрадення чужого майна (грабіж) поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, вчинене повторно жителя с.Заболотне  Крижопільського  району    Сергія  Р.  визнано  винним і призначено покарання  за  ч. 2 ст. 186 КК України у вигляді чотирьох років позбавлення волі.

            Значну кількість   це 21 справа   серед кримінальних проваджень, які перебували на розгляді суддів Крижопільського   районного суду в 2015 році становили кримінальні провадження про злочини проти життя та здоровя особи.

Так  02.02.2015 року біля 20 години 30 хв. в с. Заболотне, Крижопільського району Вінницької області на території Заболотнянського ВПУ № 31, яке розташоване по вул. Леніна,  Максим Р., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, під час суперечки із  Олександром   жителем Вінницької області, Крижопільського району, с. Заболотне на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, умисно, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, кулаком правої руки наніс два удари в область обличчя останнього, від чого Олександр  повалився  на  землюВироком суду  Марсима  визнано  винним   у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України і призначено  йому покарання у виді громадських робіт строком на 240 годин.

            З загальної кількості кримінальних проваджень – 7становили кримінальні провадження про злочини у сфері обігу наркотичних засобів.  За незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту; за ч.2 ст.310 КК України як незаконний посів та вирощування конопель, в кількості більше п’ятдесяти рослин, (ч.1 ст.309 КК України  ) районним судом засуджено  жителя  села  Зеленянка Крижопільського  району   Сергія С.  до трьох  років  позбавлення волі , на підставі  ст.75 КК України  звільнено його  від відбування  покарання з випробуванням з іспитовим строком  один рік  шість місяців  та  покладено  обов’язок  повідомляти  кримінально-виконавчу інспекцію про зміну  свого  місця проживання.

Також, Крижопільським  районним судом до покарання у виді у виді штрафу в розмірі 3400 гривень (двісті неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права керувати транспортними засобами  було  засуджено  Анатолія О. за  ч. 1 ст. 286 КК України як порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження.. Стягнуто з  Анатолія   на користь  потерпілої  2462 гривні матеріальної шкоди.

 

В 2015 році суддями Крижопільського районного суду було постановлено всього 67 обвинувальних вироки, з яких 4 вироки відносно неповнолітніх осіб. Всього потерпілими від злочинів визнано 26 чоловік  та 26 жінок, яким вчиненням кримінальних правопорушень завдано шкоду на суму близько 65122 гривень.

 До   18 обвинувачених застосовано покарання у виді штрафу на загальну суму 19210 гривень, до 8 осіб – громадські роботи, 13 осіб позбавлено волі на певний строк, 5 особам призначено покарання у виді арешту. Признаючи покарання особам, які вчинили злочини, судді мали на меті не тільки кару, а  й виправлення засуджених, а також запобігання вчинення нових кримінальних правопорушень (злочинів), як засудженими, так і іншими особами.

Крижопільським  районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 197 осіб, , відносно 53 осіб встановлено адміністративний нагляд.

Слідчим суддею Крижопільського  районного  суду  за вказаний період розглянуто 238 клопотань (застосування  запобіжних заходів,тимчасовий доступ до  речей і документів,проведення  обшуку житла інші)

За період 2015 року на розгляді суддів районного суду перебувало 678 позовних заяв, скарг, заяв, подань, клопотань в порядку цивільного судочинства, з яких розглянуто 531 цивільну справу.

Найбільшу категорію справ становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду в 2015 році надійшло понад 200. Було розглянуто 83 цивільні справи за позовами банківських установ до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами, про звернення стягнення на майно, яке перебуває в іпотеці, а також про виселення боржників.   Також, в 2015 році в провадженні  суду перебувало 11спорів, що виникають із житлових правовідносин, з яких 8 справ про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням. В 2015 році Крижопільським   районним судом було розглянуто 107 позовів про розірвання шлюбу,  .99 цивільних справ становили спори про стягнення аліментів на утримання дітей, в тому числі повнолітніх, які продовжують навчатися. Судом було розглянуто 3 спорів про позбавлення батьківських прав осіб за невиконання батьківських обов’язків. Розглянуто також  8 спорів, що виникають із трудових правовідносин. Чималу кількість становили також спори, що виникають із договорів купівлі-продажу, найму (оренди).

Крім того, на розгляді суду перебувало 48 заяв, які надійшли  в порядку окремого провадження, про визнання фізичної особи недієздатною, про визнання особи безвісно відсутньою,  про усиновлення, про надання права на шлюб, про встановлення фактів, що мають юридичне значення (про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, про встановлення фату проживання однією сімєю).

Також, районним судом як місцевим адміністративним судом розглядалися справи в порядку адміністративного судочинства, завданням якого є захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними владних управлінських функцій. Протягом 2015року до суду надійшло 72 адміністративних позовів. Зокрема, 15 осіб звернулися до суду з позовами про визнання дій інспекторів Державної автомобільної інспекції протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення. В 13 справах позови були визнані обґрунтованими та задоволені повністю.

В 2015 році до суду надійшло 765 справ про адміністративні правопорушення , за результатами розгляду яких адміністративне стягнення накладено на 730 осіб. Збільшилася кількість притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку, зокрема за  керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, невиконання водіями вимог про зупинку, пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами, керування транспортними засобами без  відповідних документів або не пред’явлення їх для перевірки, перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху, що спричинили створення аварійної обстановки. За вказані порушення Правил дорожнього руху адміністративні стягнення було накладено на понад 200 осіб.

Крім того, до адміністративної відповідальності притягнуто за дрібне  хуліганство, тобто нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші дії, що порушують громадський порядок та спокій громадян148 особи, за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції 14  осіб, за вчинення насильства в сімї 192 особи, , за розпивання пива,алкогольних ,слабоалкогольних напоїв у  заборонених законом місцях 36 осіб  Також, до адміністративної відповідальності особи притягалися за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель, дрібне викрадення чужого майна, порушення правил поводження з зброєю та бойовими припасами куріння тютюнових виробів у заборонених законом місцях, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та за вчинення інших адміністративних правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Переважна більшість адміністративних правопорушень вчинялася чоловіками, віком від 22 до 45 років, які ніде не працювали та не навчалися,та зловживали спиртними напоями.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу ,громадських робіт  та  адміністративного  арешту . Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до 350осіб на загальну суму 318688 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 212789гривень. На  126 осіб було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин. До 127 правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту на строк від 1 до 15 діб, до 4 осіб – виправні роботи зі сплатою на користь держави частини заробітку., до 33 осіб застосовано адміністративне стягнення у виді попередження.

Враховуючи особу правопорушника та характер вчиненого правопорушення, суд звільнив від адміністративної відповідальності 110 осіб 8 адміністративних матеріалів було передано на розгляд трудового колективу в організацію, де працює порушник. До 26 неповнолітніх правопорушників застосовано заходи впливу, а саме – попередження.

 В 2015 році Крижопільським районним судом на виконання прийнятих рішень видано 783виконавчий документ на загальну суму 218435753 гривня.

За  подання  до суду  позовної заяви  та  іншої заяви  ,передбаченої процесуальним  законодавством  обов’язково  сплачується судовий  збір

Судовий збір  справляється  у  відповідному  розмірі  від мінімальної  заробітної  плати  у місячному розмірі,  встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,  - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Так  за  2015 рік  фактично сплачено судового збору  337787 грн.

 

 

 

 

Голова   суду                        підпис                              Зарічанський В.Г.

Вик.Гурачок