flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведення підсумків роботи суду за 1 півріччя

03 серпня 2015, 13:31

 Стан здійснення правосуддя Крижопільським районним судом за  перше півріччя 2015 року.

 

         Згідно з вимогами статті 2 Закону України  «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» Крижопільський  районний суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Основне завдання  районного суду  полягає у захисті  прав та законних інтересів, перш за все громадян та юридичних осіб   мешканців району .

            Оскільки основною передумовою якісного та оперативного захисту громадянами і юридичними особами своїх порушених прав і законних інтересів є винесення законного судового рішення, то при проведенні огляду стану здійснення судочинства  Крижопільський   районний  суд приділяє  увагу аналізу кількісних, якісних показників розгляду справ та строків їх розгляду.     

            Варто звернути увагу на те, що за штатним розписом кількість суддів Крижопільського   суду становить 4 одиниці  , однак оскільки у судді  Пителя С.М. закінчились повноваження судді в вересня 2014 року     ,судочинство в суді   здійснювалось 2-ма суддями- (Зарічанським В.Г. Глушковою В.Ф.).

            В провадженні  суддів Крижопільського районного  суду протягом першого півріччя 2015 року  знаходилось 1317 справ та матеріалів усіх категорій , з них 344 кримінального судочинства,333 цивільного судочинства, 41 справа  в порядку адміністративного судочинства, 410 справ  про адміністративні правопорушення . Півріччя завершилось   з залишком   нерозглянутих справ  на початок  другого півріччя 2015 року в кількості  118 справ усіх  видів судочинства. За півроку було винесено 34 обвинувальних вироків відносно 35 осіб,  з яких 15 осіб визнано винними у вчиненні крадіжок(ст..185 КК України). , трьом особам призначено покарання у виді громадських робіт, а реальну міру покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки отримали троє осіб. 

            Так наприклад ,   судом визнано винним  громадянина  Кройтора С.А. за   ч. 2 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена повторно; по ч. 3 ст. 185 КК України як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднане з проникненням  у приміщення, кваліфікуючою ознакою якого є крадіжка вчинена повторно ,призначено покарання    чотири роки три місяці позбавлення  волі.

              Чотирнадцять  осіб засуджено до покарання у виді штрафу на,  загальну суму суму  16490 грн. 

              Суддями районного суду розглянуто13 справ про злочини проти життя та здоров’я особи, обвинувальні вироки ухвалено відносно 6 осіб. 

              Так , наприлад ,  у селі Зеленянка    14.06.2015 року біля 20 години 30 хвилин Богачук В..перебував разом зі своїм товаришем . на території свого домогосподарства, В цей час по вулиці, повз його домогосподарство напрямку місцевого кар'єру рухався Тращевський з пакетом сміття у руці, а зі сторони кар'єру на своєму скутері їхав Чернега Зупинившись на дорозі неподалік домогосподарства Богачука В.М. між Тращевським М.В. та Чернегою А.В. зав'язалася розмова під час якої Тращевський М.В. жбурнув пакет зі сміттям на територію домогосподарства Богачука В.М. та підійшов до скутера Чернеги А.В., щоб їхати на ньому разом із ним. Побачивши те, що Тращевський М.В. жбурнув пакет зі сміттям на територію свого домогосподарства та оцінюючи ситуацію як неповагу до самого себе Богачук В.М. підійшов ближче та звернувся до Тращевського М.В. з проханням, щоб останній негайно забрав своє сміття, однак він відмовився. В результаті чого між Тращевстким М.В. та Богачуком В.М. виникла суперечка, яка поступово переросла в сварку під час якої Богачук В.М. діючи необережно, не передбачаючи настанню тяжких наслідків, хоча маючи можливість та будучи зобов'язаним їх передбачати наніс один удар долонею правої руки по обличчю Тращевського М.В. Внаслідок вказаних подій Тращевський М.В. отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої тупої травми лівої лопатки у вигляді закритого перелому нижнього кута лівої лопатки та лівобічний після травматичний отит. Отримані Тращевським М.В. тілесні ушкодження згідно висновку судово-медичної експертизи № 074 від 15.06.2015 року спричинили тривалий, понад 21  день розлад здоров'я і за цією ознакою відносяться до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості. Дії Богачука В.М. кваліфікуються за ст. 128 КК України, як заподіяння тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.Тращевський М.В. звернувся до суду із заявою, якою просить звільнити Богачука В.М. від кримінальної відповідальності, так як вони помирилися і Богачук В.М. відшкодував завдану шкоду.Богачук В.М. просив звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України, оскільки вони примирились з потерпілим, шкоду відшкодував, проти вказаної заяви потерпілого не заперечував.

Протягом першого півріччя 2015 року Крижопільським  районним судом було звільнено від відбування покарання умовно-достроково 95 осіб,   розглянуто 110 клопотань слідчим судею  Зарічанським В.Г., це клопотання  про тимчасовий  доступ  до речей  і документів , це проведення  обшуку житла, це застосування  запобіжних засобів і інші.

В першому півріччі 2015 року на розгляді суддів районного суду перебувало 333 позовних справ, скарг, заяв, подань, клопотань в порядку цивільного судочинства.

Одну із набільших  категорій справ становили цивільні справи за позовами про визнання права власності на майно внаслідок спадкування, яких до суду в першому півріччі 2015 року надійшло близько 70. Було розглянуто 42 цивільних справ за позовами банків до фізичних осіб про стягнення заборгованості за кредитними договорами. Відповідно до рішень, ухвалених за результатами розгляду спорів даної категорії  до стягнення присуджено  210680972 гривень. В першому півріччі 2015 року Крижопільським районним судом було розірвано  47 шлюбів,13 позовних заяви про розірвання шлюбу ухвалою суду залишено без розгляду за заявами позивачів у зв’язку з примиренням сторін. 47 цивільних справ становили спори про стягнення аліментів на утримання дітей, в тому числі повнолітніх, які продовжують навчатися. Судом було задоволено 1 позов  про встановлення  батьківства. Також, в провадженні  суду перебувало 4 спори, що виникають із житлових правовідносин про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням. Чималу кількість становили також спори,  40  справ ,що виникають із договорів купівлі-продажу, дарування, страхування, оренди, про  відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу.

Крім того,  в порядку окремого провадження, судом встановлено 20 фактів, що мають юридичне значення, серед яких  встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та встановлення факту проживання однією сімєю. Також, відповідно до рішення суду одній неповнолітній дівчині надано право на шлюбу, а одну особу визнано безвісно відсутньою.

В першому півріччі 2015 року Криопільським  районним судом було видано 7 судових наказів про стягнення заборгованості  за  оплату  итлово-комунальних послуг на  загальну суму 5153 грн.

Районним судом як місцевим адміністративним судом розглянуто 36 справ в порядку адміністративного судочинства, завданням якого є захист прав та інтересів фізичних та юридичних осіб від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними владних управлінських функцій. В першому півріччі 10 осіб звернулося до суду з вимогами про визнання дій інспекторів Державної автомобільної інспекції протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення, 9позовів вказаної категорії судом були задоволенні.    Задоволено п’ять адміністративних позови про визнання  протиправною бездіяльність управління Пенсійного фонду України у Крижопільському  районі Вінницької області з призначення, нарахування  та виплати пенсії за віком на пільгових умовах.

В першому півріччі 2015 року судом було розглянуто 410 справи про адміністративні правопорушення, адміністративне стягнення накладено на 392 осіб. Збільшилася кількість притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, зокрема за  керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння стягнуто штрафу  на суму 129200 грн ,невиконання водіями вимог про зупинку, керування транспортними засобами без  відповідних документів, перевищення встановлених обмежень швидкості руху та порушення інших правил дорожнього руху, що спричинили створення аварійної обстановки. За вказані порушення Правил дорожнього руху адміністративні стягнення було накладено на понад 72 осіби.

Крім того, протягом вказаного періоду 196 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення дрібного хуліганства, 98 осіб - за вчинення насильства в сім’ї, 8 осіб за порушення  порядку ведення податкового обліку та перерахування податків, 25 особи – за розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, появу  у громадських місцях у п’яному вигляді, 22осіби – за порушення правил адміністративного нагляду, 26 осіб – за невиконання обов’язків по вихованню дітей, 8 осіб – за дрібне викрадення чужого майна, 2особи – за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів.

В переважній кількості випадків до правопорушників застосовувалися адміністративні стягнення у виді штрафу та громадських робіт. Так, адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірах від 3 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян було застосовано до195 осіб на загальну суму 144858 гривень, з яких в добровільному порядку порушниками було сплачено 100623 гривні. На  59 особу було накладено стягнення у виді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин. До 75  правопорушників було застосовано адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту,  У 2 осіб конфісковано предмети вчинення адміністративних правопорушень, 11 особи позбавлено права керування транспортними засобами. До 22 неповнолітніх правопорушників застосовано захід впливу у виді попередження. За малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення від відповідальності звільнено 7 особи. У зв’язку з відсутністю в діях складу адміністративного правопорушення, провадження у справі закрито відносно 14осіб.

На виконання прийнятих  суддями рішень було видано 430 виконавчих документи на суму 214706465 гривень, з яких  тільки 52 виконавчих листа про стягнення аліментів. В тому числі, до відділів виконавчих служб було направлено для примусового виконання 66 постанови в справах про адміністративні правопорушення .

 Станом на 01 липня  2015 року  фактично сплачено судового  збору  на суму 113690грн

          Слід зазначити  що навантаження між суддями Крижопільського  районного суду розподілено рівномірно за допомогою  комп'ютерної програми КП Д-3. 

   Крижопільським  районним судом вживаються заходи щодо поліпшення стану здійснення судочинства, зокрема для цього складається план роботи суду на перше та друге півріччя, проводяться оперативні наради (збори) працівників суду на яких обговорюються стан розгляду судом усіх категорій справ та робота канцелярії суду по веденню справ, журналів, обліково-статистичних карток; обговорюються причини скасувань та відмін судових рішень, вказуються на відповідні недоліки при винесенні таких рішень тощо.

            Згідно з чинним законодавством частиною складу суду є народні  засідателі  та присяжні. Участь  народних засідателів у судовому процесі закріплена Конституцією України. Так ,ст..124 Основного закону зазначає »Народ безпосередньо  бере участь у здійсненні правосуддя через народних засідателів ,присяжних.,а у ст.127 Конституції вказано:»Правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначений законодавством випадках,народні засідателі і присяжні.» участь  народних засідателів  у здійсненні судочинства   також безпосередньо  пов’язана  з принципом  публічності . Вона  свідчить  про демократизм  цивільного процесу  і є гарантією правильного  розгляду  вирішення  цивільних справ,встановлення судової істини , бо голоси народних засідателів  її прийняті рішення  в дорадчій кімнаті  рівноцінна  голосам  суддів.

            Список народних засідателів Крижопільського районного  суду  затверджений  рішенням 25 сесії  районної ради  від 26 травня 2015 року. Хочу зауважити ,щодо обрання кандидатур  народних засідателів  суд не має жодного відношення. Пропонували їх  депутати селищної ради   як таких,що користуються  повагою громадян .А одноголосна підтримка  у сесійній залі  запропонованих кандидатур  лише підтвердила це.

      До числа народних засідателів Крижопільського районного  суду увійшли:Гуменний Олександр Миколайович,Задорожна Віра Дмитрівна,Карплюк Світлана Дмитрівна,Катеринчук Тетяна Іллівна,Колодій Василь Васильович,Онуфрійчук Микола Васильвич,Ошовська Леся  Василівна,Поліщук Людмила Володимирівна,Теличко Ілля Вікторович,Чорний Валерій Анатолійович.   

Судді Крижопільського районного суду в цілому належним чином виконують свої функціональні обов’язки, не порушують норм чинного законодавства України та в нципоповній мірі здійснюють захист конституційних прав і свобод людини.

 

 

 

Голова  суду                                                                        Зарічанський В.Г.