flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду Крижопільським районним судом кримінальних справ про злочини, вчиненні неповнолітніми в 2013 р. та першому півріччі 2014р.

09 жовтня 2014, 16:09

УЗАГАЛЬНЕННЯ

 

судової практики розгляду Крижопільським районним судом  кримінальних справ про злочини, вчиненні неповнолітніми в 2013 р. та першому півріччі 2014р.

У провадженні Крижопільського районного суду в 2013 році перебувало  5 кримінальних проваджень щодо 6 неповнолітніх осіб  та першому півріччі 2014 р.

5 кримінальних проваджень та 2 клопотання слідчих про застосування примусових заходів виховного характеру  щодо 11 неповнолітніх осіб про  злочини, вчинені неповнолітніми.

          Із них розглянуто в 2013 р.,  4 кримінальних провадження щодо 5 осіб.

В 1 півріччі  2014 році розглянуто  3  кримінальних провадження  та 2 клопотання  даної категорії справ щодо 7 осіб.

Слідчим суддею в  2013 році  розглянуто  по 2 кримінальних провадженнях  3  клопотання слідчого відносно неповнолітніх обвинувачених, а саме:

 1 клопотання слідчого  про  арешт  майна по кримінальному провадженні стосовно неповнолітнього Щупарчук В.А.

1 клопотання слідчого  про дозвіл на тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю по підозрі Попова В.В. 

1 клопотання   про передачу неповнолітнього обвинуваченого Попова В.В.  під нагляд батьків;

В 1 півріччі 2014р. по 3  кримінальних провадженнях  розглянуто  5  клопотань слідчого відносно неповнолітніх обвинувачених, а саме:

2 клопотання про арешт майна щодо неповнолітніх обвинувачених Зощука  В.С. та Рудницької В.С.

2 клопотання про передачу неповнолітніх обвинувачених під нагляд батьків щодо Ястремського О.Л. та Гжебінського П.В.;

1 клопотання слідчого про обрання неповнолітньому  обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання  відносно  Кондратюка А.М.

 Вказані клопотання були  задоволенні  слідчим суддею з  винесенням  відповідних ухвал суду з дотриманням вимог КПК України.

         Відповідно до ст.31 ч.10 КПК України  кримінальні провадження щодо розгляду стосовно неповнолітньої особи обвинувального акту, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та застосування примусових заходів виховного характеру здійснювалися суддею, уповноваженим згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» стосовно неповнолітніх, суддею, Глушковою В.Ф.

         При розгляді вказаних кримінальних проваджень слідчим суддею та уповноваженим суддею строки розгляду дотримувалися. Випадків порушення строків не було

Наприклад:

 Кримінальне провадження  по обвинуваченню  Ковінчука В.В. та Заболотного В.О.  за ст.185 ч.3 КК України та клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру у кримінальному провадженні щодо непоновнолітнього Ковцуна Б.С. за  ст. 185 ч.3 КК України  надійшло  до суду 10. 01 .2014 р. Ухвалою судді, Глушкової В.Ф.,  від 15.01.2014р. вказане провадження  призначено до  підготовчого судового засідання на  24.01.2014р., про що було повідомлено всіх учасників процесу, в т.ч. службу у справах дітей  Крижопільської РДА та кримінальну міліцію у справах дітей. Ухвалою суду від 24.01.2014р. кримінальне провадження призначено до судового розгляду на  04.02.2014р. Судові засідання проводилися з обов’язковою участю захисника, законних представників неповнолітніх обвинувачених, служби у справах дітей і кримінальної міліції у справах дітей.

       07.03.2014р. винесено обвинувальний вирок, яким  неповнолітніх, Ковінчука В.В. та Заболотного В.О. визнано винними  у скоєнні злочину передбаченого ст. 185 ч.3 КК України і призначено покарання  Ковінчуку В.В. 3 роки позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з застосуванням ст. 104 КК України з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік та законного представника неповнолітнього, Ковінчук Н.В. зобов’язано здійснювати нагляд за ним строком один рік. Неповнолітньому Заболотному В.О.  призначено покарання 3 роки 3 місяці позбавлення волі і на підставі ст.71 КК України призначено остаточне покарання 3 роки 6 місяців позбавлення волі.

       Ухвалою суду від 07.03.2014р. до неповнолітнього, Ковцуна Б.С., застосовано примусовий захід виховного характеру у вигляді передачі його під нагляд матері до досягнення ним 18 років, а кримінальне провадження щодо нього закрито.

       При розгляді вказаної категорії кримінальних проваджень  вимоги ст.52 ч.2 п.1-2 КПК України виконувалися. По вказаних  кримінальних  провадженнях забезпечувалась  обов’язкова  участь захисника, законних представників  обвинувачених неповнолітніх,  інспекції у справах неповнолітніх та кримінальної міліції у справах дітей .Також всі судові засідання по всіх кримінальних провадженнях  щодо неповнолітніх проводилися з обов’язковою участю  захисника, законних представників неповнолітніх обвинувачених.

представників служби у справах дітей  Крижопільської РДА та кримінальної міліції у справах дітей.

     В судовому засіданні  при розгляді  вказаних кримінальних проваджень вимоги ст.ст. 485, 487 КПК України дотримувалися. Обов’язково  з’ясовувалися  всі обставини  скоєння злочину неповнолітніми, а саме:

               -              всі відомості про особу неповнолітнього, його вік та рівень         розвитку,  стан його здоров’я ;

-                                    характеристика підсудного;

-                                    наявність дорослих підмовників, які могли втягнути його в злочинну діяльність;

-                                    ставлення його до вчиненого ним злочину;

-                                    обставини, які негативно впливали на його виховання;

-                 умови його життя та виховання, склад сім’ї та інше

         Вказані кримінальні провадження  розглядалися у відкритому судовому засіданні (ч.2 ст.27 КПК України).

По всіх кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх вимоги ст.135 ч.4 та 489 КПК України  судом дотримувалися. Виклик неповнолітніх обвинувачених здійснювався обов’язково через батьків неповнолітніх.

         Як зазначалось вище, слідчим суддею застосовувались до неповнолітніх заходи забезпечення кримінального провадження з урахуванням його вікових та психологічних особливостей, тощо.

Наприклад:

Кримінальне провадження  по обвинуваченню  Капліна В.В.  за  ч.1 ст. 304, ч.3 ст.185 КК України та  неповнолітнього Попова В.В.  за ст.185 ч.3 КК України  надійшло до суду 02.12.2013 р. По даному провадженню слідчий СВ Крижопільського РВ УМВС звернувся до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді передачі під нагляд батьків неповнолітнього Попова В.В., так як  Попов В.В.,  підозрюється у вчинені разом із повнолітнім Капліним В.В. тяжкого злочину, при вчиненні якого він зазнав зі сторони Капліна В.В. негативного впливу, який виразився у підбурюванні до вчинення злочину, тому для унеможливлення негативного впливу на нього зі сторони інших осіб та для попередження можливості переховування Попова В.В. від слідства і суду, слідчим суддею  було вказане клопотання задоволено ухвалою суду від 30.10.2013 р. у вигляді передачі його під нагляд матері та покладенням на неї слідуючих обов’язків:

 - забезпечувати прибуття  до органів слідства та суду підозрюваного;

 - здійснювати  належний контроль за поведінкою неповнолітнього.

Вказане кримінальне провадження  в окреме провадження щодо кримінального правопорушення, вчиненого неповнолітнім,  не виділялось.

По даному провадженню 04.03.2014 р. був винесений обвинувальний вирок , яким  Попова В.В.  визнано винним у вчиненні злочину за ч.3 ст.185 КК України і призначено покарання у вигляді 3 р. позбавлення волі з іспитовим строком на 1 р.

         Під час  розгляду кримінальних проваджень вчинених неповнолітніми проблемних питань в судовій практиці не виникало.

                  При призначенні покарання по  розглянутим кримінальним  провадженням  щодо неповнолітніх  судом  враховувалися всі обставини, які пом’якшували  їх вину, а саме:

-                                    визнання вини;

-                                    скоєння злочину вперше;

-                                    щире каяття і активне сприяння розкриттю злочину та інше;

            По розглянутих в 2013 р.  4 кримінальних провадженнях   відносно 5 неповнолітніх  засуджених  осіб застосовані слідуючі види покарань:        

-                                    позбавленням волі із звільненням від відбування покарання з  випробуванням з  іспитовим строком щодо –  4 осіб.

-                                    громадські роботи щодо  - 1 особи

 В першому півріччі 2014 р. по  розглянутих  3 кримінальних провадженнях  щодо 5 засуджених осіб   і застосовані слідуючі  види покарань:

             -               з винесенням вироку та призначенням покарання у вигляді

-                                    позбавлення волі – щодо  1 особи;

-                                    позбавленням волі із звільненням від відбування покарання з  випробуванням з  іспитовим строком щодо – 4 осіб.;

-                                    та 2 клопотання слідчих про застосування примусових заходів виховного характеру  щодо 2 осіб.

Також слід зазначити, що  із них, 2 неповнолітніх засуджених із застосуванням ст.104 КК України,   були звільнені від відбування покарання, згідно ст.1 п.а. Закону України  « Про амністію у 2014 р.»  

              В апеляційному порядку рішення суду по справах даної категорії  неповнолітніми засудженими, захисниками чи законними представниками неповнолітніх  не оскаржувалися. Але слід зазначити,  що по кримінальному  провадженню   по обвинуваченню  Капліна В.В.  за  ч.1 ст. 304, ч.3 ст.185 КК України та  неповнолітнього Попова В.В.  за ст.185 ч.3 КК України,  засудженим повнолітнім  Капліним В. В. на вирок суду  була подана апеляційна скарга і ухвалою апеляційного суду від 12.05.2014р. вирок Крижопільського районного суду від  04.03.2014р. залишено без змін.