flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП внесла зміни до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС

11 березня 2024, 10:40


Вища рада правосуддя на засіданні 7 березня 2024 року ухвалила рішення про затвердження Змін до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яким врегулювала окремі технічні та організаційні питання щодо електронної інформаційної взаємодії ЄСІТС з іншими електронними інформаційними ресурсами.

Відповідно до Положення, ЄСІТС забезпечує, зокрема, можливість її автоматизованої взаємодії з іншими автоматизованими, інформаційними, інформаційно-телекомунікаційними системами органів та установ у системі правосуддя, органів правопорядку, Національної асоціації адвокатів України, Міністерства юстиції України та підпорядкованих йому органів та установ, інших органів та установ.

З метою врегулювання технічних та організаційних питань Положення доповнено новим розділом «V. Електронна інформаційна взаємодія ЄСІТС з іншими електронними інформаційними ресурсами», у якому зазначено, що ЄСІТС забезпечує автоматизовану електронну інформаційну взаємодію модулів ЄСІТС із зовнішніми електронними інформаційними ресурсами та доступ користувачів до таких ресурсів.

Така взаємодія здійснюється у порядку, що визначається Державною судовою адміністрацією України та держателем відповідного електронного інформаційного ресурсу.

Взаємодія із зовнішніми електронними інформаційними ресурсами, адміністратором яких є державні органи або органи місцевого самоврядування, здійснюється засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта».

Взаємодія з інформаційними ресурсами недержавних та господарюючих суб’єктів здійснюється інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі у порядку, визначеному спільним актом адміністратора та відповідного суб’єкта.

При автоматизованому обміні інформацією суб’єкти електронної взаємодії впроваджують організаційно-технічні заходи, які забезпечують захист інформації, що передається, з урахуванням ступеня обмеження доступу до неї та відповідно до законодавства у сфері захисту інформації.

Для підтвердження достовірності та цілісності даних в електронних повідомленнях використовується кваліфікований електронний підпис чи печатка.

Також у Положенні Розділ III «Порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС» доповнено пунктом 13-1, у якому визначено, що автентифікація користувача в Електронному кабінеті здійснюється будь-яким із наступних способів:

1) засобами електронної ідентифікації, які визначені законодавством;

2) через систему BankID Національного банку або аналогічні системи авторизованих установ;

3) через інтегровану систем електронної ідентифікації (id.gov.ua).