flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз діяльності Крижопільського районного суду за 2012 рік

07 лютого 2013, 16:16
Згідно ст.22 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» Крижопільський районний суд є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності, а саме: цивільні, кримінальні, адміністративні, а також справи про адміністративні правопорушення у випадку та порядку, передбачених процесуальним законом.
Так, протягом 2012 року у провадженні районного суду перебувало 767   матеріалів кримінального судочинства, із них 189 кримінальних справ відносно 218 осіб, що на 8 справ більше ніж у 2011 році. По 153 кримінальним справам було засуджено громадян до різних мір покарання з постановленням обвинувального вироку відносно 166 осіб, 490 справ щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень, які стосуються умовно-дострокового звільнення, встановлення адміністративного нагляду, звільнення від відбування покарання у зв’язку з закінченням іспитового строку. 
Найбільше за вказаний період надійшло справ про скоєння злочинів проти власності – 79, злочинів у сфері обігу наркотичних засобів – 28, злочинів проти життя та здоров’я особи – 18.
У 2012 році в провадженні суду перебувало 752 справи позовного провадження та 69 справ окремого провадження, що на 101 справу менше ніж у 2011 році. Найбільше надійшло цивільних справ про спори, що виникають  із сімейних правовідносин – 271 (розірвання шлюбу, стягнення аліментів), про спадкове право – 258, про спори, що виникають із договорів позики, оренди, кредиту, купівлі-продажу - 113, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 56.
            Що стосується справ адміністративного судочинства, то їхня кількість значно зменшилась у порівнянні з минулим роком і становить тільки 72 справи, які розглянуті з постановленням рішень. Зокрема, 53 особи звернулися з позовами про визнання дій інспекторів ДАІ протиправними та скасування постанови про адміністративне правопорушення. У 51 справі позови задоволено повністю, дії інспекторів ДАІ визнані протиправним, а постанови у справі про адміністративні правопорушення скасовані.
 Що ж стосується справ про адміністративне правопорушення, то тут спостерігається тенденція до зменшення надходження до суду справ даної категорії. 984 справи про адміністративні правопорушення перебувало на розгляді суду , що на 190   справ менше ніж у 2011 році.   Разом з тим, збільшилася кількість притягнутих осіб до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень на транспорті, з них переважна більшість - 334 справ що стосується керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. 29 справ закрито за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, 58 осіб піддано штрафу на загальну суму 147850 грн., з них 61200 грн. сплачено добровільно, 34 чоловіка позбавлено спеціального права, 173 особи піддано стягненню у виді громадських робіт.
 Громадяни району продовжують хуліганити та вчиняти насильство в сім’ї. Загальна кількість притягнутих до адміністративної відповідальності за дані правопорушення у 2012 році становить 331 особу, з них до 220 осіб застосовано стягнення у виді штрафу на загальну суму 12750 грн.
 З метою виконання Закону України «Про доступ до судових рішень» в районному суді забезпечено щоденну відправку адміністратору Єдиного державного реєстру копій судових рішень, з якими може ознайомитись кожний громадянин.
Згідно з новим законом розмір судового збору залежить від величини мінімальної заробітної плати станом на 01 січня календарного року. Із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати відповідно щороку збільшуватиметься і розмір судового збору. Збільшення величини мінімальної заробітної плати протягом календарного року на розмір судового збору не впливає.
 Вищевказані показники роботи Крижопільського районного суду за 2012 рік свідчать про важливу роль суду у захисті прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб. Штатним розписом суду у ньому передбачено 23 посади. З них 4 посади суддів, на даний час працює 4 судді (Зарічанський В.Г., Питель С.М., Глушкова В.Ф., Рудь О.Г.). Посад державних службовців у суді 17 (керівник апарату, заступник, старший секретар, секретарі суду, помічники суддів, секретарі судових засідань, консультанти, судовий розпорядник), 2 посади технічних працівників.
 Насамкінець, хочеться нагадати статтю Конституції України, яка проголошує: «Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності». Будьте законослухняними громадянами! Не посягайте на права і свободи, честь і гідність інших людей!
 

В.о. голови суду                    Віталій Григорович Зарічанський