flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На терезах Феміди

06 серпня 2012, 16:50
Кодексом адміністративного судочинства та Цивільним процесуальним кодексом України передбачена сплатасудового зборупри зверненні до суду з позовними заявами, апеляційними чи касаційними скаргами тощо.
Водночас положеннями вказаних кодексів передбачено, що до набрання чинності законом, який регулює порядок сплати і розміри судового збору, судовий збір при зверненні до суду сплачується у порядку і розмірах, встановлених законодавством длядержавного мита, а саме урядовим Декретом N 7-93 від 21.01.93 р. з наступними змінами та доповненнями.
І ось, нарешті, Верховна Рада України прийняла Закон, що визначив правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.
Насамперед Закон визначає, що судовий збір справляється з 1 листопада 2011 рокуза наступні види дій:
- подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;
- подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;
- видачу судами документів.
На відміну від державного мита, що вираховувався з неоподатковуваних мінімумах доходів громадян (нмдг=17 грн.), розмір судового збору прив'язується домінімальної заробітної платиза місяць (МЗП), встановленої закономна 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, та/або встановлюється у відсотковому співвідношенні доціни позову.
Так, наприклад, бажаючі подати до судупозовну заяву майнового характерузмушені будуть заплатити 1% ціни позову, але не менше 0,2 МЗП та не більше 3 МЗП. У період з 1 січня 2012 року МЗП становить 1073 грн., отже, розмір судового збору коливатиметься від 214.6до 2823 грн. (для Це ж стосується і спорів щодо поділу майна при розлученні.
Що стосується пільг зі сплати судового збору, то в новому Законі, як і в Декреті, є перелік випадків, коли особи звільняються від цього обов'язку, але і він зазнав деяких змін.
Наприклад, вже не будуть звільнятися від сплати збору позивачі за позовами, що випливають з авторського права, а також з права на відкриття, винахід. В той же час до переліку потрапилизаконні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп.
Крім того, Закон містить низку змін до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства України, Декрету КМУ "Про державне мито", а також деяких законів України. Зокрема, з 1 листопада минулого року зникла така складова судових витрат яквитрати на інформаційно-технічне забезпечення.
Серед найважливіших завдань ,що стоять перед суддями Крижопільського районного суду є здобуття довіри громадян зміцнення авторитету судді. Бо довіра громадян – це особливе джерело сили судової влади й одночасно показник її ефективності. Незважаючи на неналежне фінансування суду у 2011 році Крижопільський районний суд працював успішно. У минулому році до суду надійшло 1175 справ про адміністративні правопорушення. З них  1073 розглянуто та притягнуто до адміністративної відповідальності 950 особи  до різних видів стягнень, в тому числі громадських робіт та штрафу на користь держави. Найпоширенішими правопорушеннями є керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння – 320, дрібне хуліганство -249, вчинення насильства в сім»я -186, та ін. Стягнуто штрафів на користь держави на 156689грн. із них добровільно сплачено 71689 грн.
Згідно зі ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Так, до Крижопільського районного суду за 2011 року на розгляді суддів перебувало 196 кримінальна справа, розглянуто 189 кримінальних справ з постановленням обвинувального вироку відносно 226 особи.
Зросла кількість кримінальних справ відносно осіб, які вчинили крадіжки на території Крижопільського району, і які засуджені до різних мір покарання : штрафу, громадських робіт та до позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України (звільнення від відбування покарання з випробуванням).
У 2011 році більш ніж 4100 осіб звернулося до суду за захистом своїх порушених прав, свобод та інтересів в порядку адміністративного судочинства. З них 4075 розглянуто з винесенням постанов. Переважна більшість справ - це адміністративні позови до Управління Пенсійного фонду України у Крижопільському районі про зобов’язання нарахування щомісячної державної соціальної доплати до пенсії дітям війни.
Дані справи розглядаються судом у порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику сторін, які беруть участь у справах.
 В нашому районному суді з початку року в автоматизованій системі документообігу суду зареєстровано 830 справ позовного провадження, з них – 672 розглянуто з винесенням рішення. Це в основному справи, які стосуються сімейних правовідносини( розірвання шлюбу та стягнення аліментів на утримання дитини та утримання дружини, позбавлення батьківських прав), а також спадкування, справи про дострокове розірвання договору кредиту та стягнення боргу і ін.
Що стосується розгляду справ окремого провадження, то з 92справ судом розглянуто 91. Це в основному справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.
З метою виконання Закону України «Про доступ до судових рішень в районному суді забезпечено щоденну відправку адміністратору Єдиного державного реєстру судових рішень. За два місяці поточного року судом було 100% направлено винесенні рішення до Єдиного державного реєстру, з якими може ознайомитись кожний пересічений  громадянин у встановленому законом порядку.
Скарг, заяв та пропозицій на роботу суду чи поведінку працівників суду не надходило .
 

В. о. голови суду                                               В.Г.Зарічанський